… med att SCUM-hatarna är bland det bästa som kunde hända svensk teater…

…för att inte tala om vinstlotten för TUR-teatern. Den senare för att de äntligen kommer på sverigekartan efter alla år av mer eller mindre anonymt kämpande i Kärrtorp, en förort till Stockholm.
Camilla Wagner i Veckans Affärer hävdar t.ex. att hon inte hade en aning om varken SCUM-manifestet eller TUR-teatern innan detta. Hon kan nog betraktas som en hygglig representant för en icke-kultur-intresserad medelklass.

Vad beträffar övrig teater så verkar den för en gångs skull spela roll i det svenska samhället, och då menar han inte bara bland en bildad kulturelit. När gick det så långt att folk hotade att kasta vattenballonger och tomater, stämma köpare av en föreställning och demonstrera utanför teatern där den spelas sist i Sverige?
Micke kan inte komma på någon gång sedan Lars Noréns ” Sju tre” med vidhäftande polismord, Jouko Turkkas grupp ”Guds Teater ” kastade bajs på dramatenpubliken på 80-talet eller Pär Lagerkvists ”Bödeln” sattes upp med Gösta Ekman i huvudrollen på 30-talet som skapat sådant rabalder. Det för ju onekligen tanken till äldre tiders teaterhistoriska skandalföreställningar.
Men det fantastiska är ju att teatern berör folk. Tyvärr är det väl så att få av de som skriver och hotar verkligen har läst eller sett hela SCUM-manifestet, vilket för övrigt kan läsas HÄR.

För den som har missat det hela har alltså TUR-teatern satt upp Valerie Solanas SCUM-manifest i en översättning av Sara Stridsberg. Eftersom pjäsen är feministisk och för att Valeri Solanas var också sköt Andy Warhol och att den dessutom ska ut och spela i skolor går en massa män i taket. De har skapat föreningar folk har hotat teatern och skådespelare och betet sej allmänt illa, framför allt på en massa bloggar. Det har också resulterat i att en massa teaterar med Dramaten och Teater Tribunalen i spetsen har haft offentlga läsningar av pjäsen i sympati med TUR-teatern.
Se här:

Niklas’s posterous
Ann-Mari’s Blogg
Axess
Pelle Billing
Genus nytt
Zac’s åsikter på ett fat
Medborgarperspektiv

Men se också här vad pressen faktiskt har skrivit om själva uppsättningen:
Aftonbladet
Göteborgs posten
SvD
Kulturen
Nummer.se
ETC
Sveriges Radio
DN
Expressen

…och om den följande debatten:
Expressen
SVT Play
DN Debatt
DN
SvD
SvD
Aftonbladet
Sveriges Radio

DN

 

Comments (9)

 1. , Zac  / Svara

  Nja, det är väl en hel del hyggligt folk också som protesterat – utan mordhot och otrevligheter?

  Själv bryr jag mig föga (förutom kulturstödet som jag retar mig på) – men att bjuda in omyndiga barn, flickor och pojkar, för en sådan hatföreställning vänder jag mig starkt emot. Att sedan påstå att man skall ha efterföljande diskussioner låter bra, men ingenting jag sett tyder på att man skulle diskutera ut något annat perspektiv än att patrikarket skulle vara verkligt och gällande.

  Så – de får sätta upp vad skit de vill, helst utan mina skattepengar som subventionerar sådan kultur generellt, men jag ser inte varför pojkar skall utsättas för hatpropaganda. Och ja, jag har skummat SCUM – orkade i sanningens namn inte igenom den, det är oerhört tröttsam läsning ifrån en inte helt frisk människa.

  Se – en kommentar helt utan hat, helt utan mordhot och enbart argumenterande utifrån humanistiska grundvärderingar och en syn på lika skyldigheter, lika rättigheter för oss alla – oavsett kön, religion, hudfärg, musiksmak mm – ja, även om jag betraktar countryfantaster med viss misstänksamhet… ;o)

  • , Micke  / Svara

   @Zac
   Du ser Zac, precis vad Micke menar: Något av det bästa som hänt både TUR-teatern och teatern i stort. Teatern blir åter en plats för diskussioner och TUR-teatern får all den uppmärksamhet de förtjänar.
   Micke har ju heller aldrig sagt att hela deras publik skulle bestå av mordhotare och våldsverkare. Det är nog snarare tvärtom. Det var nog inte så många av dessa som var i publiken över huvud taget. Inte för att han har frågat publiken vilka de är…
   Men nog tycker han att det är en bra idé att ta ut pjäsen till skolan. Det behövs ju någon motbild mot all annan skit som vräks ut på ungarna.
   För övrigt kan Micke försäkra dej att countryfantasterna är helt harmlösa. Män som går omkring i sånna där fjolliga broderade skjortor kommer aldrig att utgöra ett hot.

 2. , Zac  / Svara

  All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet? Jo, kanske. Jag ser inte världen likadant så mycket av ironin går en bra bit över huvudet på mig. Jag ser inte kvinnohat överallt kring mig, jag ser inte förtryck och utrotningstendenser någonstans. Jag tror inte att hat och propagerandet av hat är vägen att gå mot förståelse, kärlek och jämställdhet. Men var och en blir salig på sin tro! 🙂

 3. , Marcus Johansson  / Svara

  Hur kan alla de som motarbetar detta hat och kränkande beteende bli kallade kvinnohatare eller näthatare i DN, Aftonbladet, Expressen, SVT? 

  Hoppas verkligen att detta enligt Aftonbladet ”Gyllene hat” mot män, pojkar och spädbarn med snopp inte leder till att arbetet och kampen för ett mer jämställt samhälle bromsar upp! Vi har mycket kvar att kämpa för innan det svenska samhället är helt jämlikt!

  Det är tydligt vilka som sprider hat och uppviglar till våld (med hjälp av skattepengar). 

  Problemet är INTE att de gör föreställningar med extremt feministiskt våld! Vi har yttrandefrihet än så länge. Felet är att de gör allt för att skuldbelägga de unga killarna som är där p g a tvång från skolan! Dessa killar har däremot ingen verklig talan – för vem av dessa skulle våga säga sanningen om feministerna i den folksamlingen bestående av de mer livserfarna teaterarrangörerna, skolkompisarna och lärare med betygsmakt (lärare som  förmodligen inte skulle ha tagit dit ungdomarna om de inte själva sympatiserade med den råa martyrfeminismen). 

  Även om detta manifest (som skrevs av en psykiskt sjuk våldsverkare som sköt Andy Warhol) tolkas av Turteatern på ett annat sätt än vad som avsågs av författaren, så är den underliggande meningen vidrig. Uppenbart är det också att många av de som gillar manifestet gör det just för råheten (det är där ”humorn” kommer in i bilden). Råheten får normala människor att reagera med ett illamående i s f med skratt och medhåll.

  Detta är en mental våldtäkt på de killar och tjejer som fortfarande kan tänka kritiskt & ifrågasätta. Grupptrycket är enormt i en sådan situation. Ett grupptryck som blir obehagligt för de som inte alls delar den feministiska bilden av Sveriges samhälle. Grupptrycket i kombination med ledande frågor är här ett viktigt instrument för att påverka värderingarna.

  Det cyniska upplägget med sittplatserna (uppdelning tjejer / killar) är utformat så att känslan av att bli kränkt ska stärkas under föreställningen. Det gör det också möjligt att RIKTA HATET och FÖROLÄMPNINGARNA mot killarna medan många av tjejerna sitter och MYSER med ironiska leenden (i sina mjuka stolar, där dom blir bjudna på godsaker).

  Det är lätt att förstå att man vill poängtera hur fruktansvärt hemskt kvinnor har det i detta ”patriarkaliska  samhället Sverige” – enligt feministerna vill säga! Grejen är att man måste dra till med feministiska klyschor och överdriva ordentligt samt ge killarna en kollektiv ärvd skuld för att ekvationen ska gå ihop och för att offermentaliteten ska hålla!

  Ett bra citat från Per Billings blogg:
  ”Att män inte anses ha något existensberättigande gör ett avtryck i dessa pojkars hjärnor, och får dem att ställa sig frågan varför deras lärare och hela samhället vill att de ska få höra detta”.
  Har vi män – i någon skola – sagt att kvinnor inte har ett existensberättigande och UPPMANAT TILL SLAKT av alla kvinnor?

  I SVT säger Andrea Edwards att om man inte ser kvinnorna som offer och inte delar feministernas syn på verkligheten så kan man ta illa upp på föreställningen. Hur kan man då TVINGA unga människor att bli utsatta för dessa påhopp (”uppfriskande diskriminering” som någon elak individ kallade det). 

  De elever som mår dåligt och inte vågar lita på kvinnor längre, vart ska de människorna få stöd utan att bli kallade kvinnohatare? Knappast hos skolkuratorn!

  Många idioter kommer säkert att hylla SCUW en vacker dag.

  • , Micke  / Svara

   @Marcus Johansson
   Goddag Yxskaft Marcus Johansson. Först tänkte Micke helt enkelt bara ta bort kommentaren eftersom den uppenbarligen bara var nått Markus Johansson klistrar in i allas kommentarfält som skriver om SCUM-manifestet och TUR-teaterns uppsättning.

   Men nu är det ju så att Marcus Johansson faktiskt bara bekräftar Mickes tes.
   Det är, för det första, kommentarer som det han skriver (eller klistrar in) här ovan som gör att teatern åter blir levande, trots att han inte ens verkar läsa det han kommenterar. Det faktum att denna uppsättning av SCUM-manifestet har fått igång en rikstäckande debatt visar ju att teatern fortfarande kan lyfta frågor, uppröra och på så sätt återta sin plats i samhället.
   Att de sen lyckas dra ner brallorna på alla dessa SCUM-hatare, genom att visa hur lite argument de har när de som svar på en föreställning börjat ta till mordhot och hat-mail, gör ju inte saken sämre. Det blir ju snarare komiskt att se hur SCUM-hatarna i sin lite löjliga ilska visar prov på de det hat de själva är så rädda för. Men det är en annan sak.

   För det andra ger ju Marcus Johansson och de andra SCUM-hatarna TUR-teaterns succéföreställning ytterligare reklam. Det är ju svårt att på något trovärdigt sätt försöka säga att förställningen är objektivt dåligt. I stort sett en enig kritikerkår har hyllat föreställningen samtidigt som den är en publiksuccé.
   Och inte bara har SCUM-hatarna lyckat få till en dubbel succé för TUR-teatern. De har också hjälpt TUR-teatern att hamna på kartan. Betydligt fler, både bidrasgivare, kritiker och kultursverige i övrigt, har fått upp ögonen för teaterns konstnärliga kvaliteter.
   Så på det sättet kan man ju verkligen konstatera att SCUM-hatarna har varit både Tur-teatern och teatern i stort till stor hjälp, samtidigt som de själva målat ut sej som en lätt löjlig minortitetsgrupp.

 4. , Marcus Johansson  / Svara

  Titta på dessa svenska feministers (SCUM) uppmaning på YouTube ”S.C.U.M. murder/dance party and credits”
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ArX1hkPUMCQ
  I och med att denna skattefinansierade video har använts som ”trailer” till en tidigare SCUM-föreställning så har den setts av människor som inte är insatta i ämnet SCUM. En som ser denna sadistiska uppmaning till mord på oskyldiga människor utan att ha någon mer information kan inte bli annat än äcklad och arg (om man inte är psykopat och tycker detta är humor förstås). Föreställ er vad som skulle hända om tjejerna ersattes av killar, och mannen byttes ut mot en kvinna i denna sadistiska skattefinansierade film.

  • , Micke  / Svara

   @Marcus Johansson
   Nu menar Micka att denne Marcus Johansson blir mer än lovigt korkad. Han svara Micke med, som vanligt i ett helt annat ärrende, en YouTube-video från en helt annan uppsättning. Det är ju som att hävda att Klaus Kinskis Dracula I ”Nosferato” av Hertzog är dålig och som bevis för detta visa ett klipp från en trailer med Bella Lugosi.
   Micke bara undrar i sitt stilla sinne: ”Vad är denna Marcus Johansson ute efter egentligen? Har han överhuvudtaget läst Mickes första inlägg?

 5. , Marcus Johansson  / Svara

  Ni har lyckats slå en en kil av Gyllene hat mellan unga tjejer och killar. Grattis!

  • , Micke  / Svara

   @Marcus Johansson
   Micke undrar åter: Vad menar Marcus Goddag-yxskaft Johansson egentligen? Vilka är ”ni”? Hur skulle han ha slagit denna kil? Genom att observera fakta? Läser han någonting innan han kommenterar eller är han bara arg i största allmänhet?

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="">

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.