…med Benke och ”kulturvänstern”…

…att han nog inte kan hålla sej från att lägga sej i debatten om kulturens fana.

Det blir liksom lätt omöjligt att riktigt sammanfatta artikeln eftersom den är så spretig och osammanhängande. Den sparkar lite hit och dit.
Det verkar mest som om den käre Benke själv är inne samma kris som resten av vänstern i synnerhet och Sossarna i synnerhet. Hans egen lösning verkar vara att hänga med i tiden och byta sida. ”If you can’t beat them joint hem.” Och nu vill han manifestera det i tidningen.
Men för att försöka hitta något sammanfattande budskap så vill han väl säga: -”Sitt still i båten och lyd de styrande” lita som i en hel del diktaturer runt om i världen där man absolut inte vill att kulturen ska vara störande. Annars låter det väldigt, väldigt likt Göran Hägglunds snack om ”verklighetens folk”, fast med fler ord.

För att kunna bemöta vad han skriver så har jag fått punkta upp det:

 • Benke glömmer att den största delen av kulturen inte är vänster. Det är bara att se sej om. Det finns i stort sätt ingenstans i Stockholm där du kan stå och INTE se en himla massa reklam och om inte det är kapitalismens kultur så undrar jag; det finns väll inte en stad i Sverige utan en massa statyer på gamla konservativa kungar; slå på någon av alla TV-kanaler och se, mellan reklamen, hur mycket vänsterpropaganda det visas emellan såporna, reality serierna, polisserierna och de amerikanska filmerna; kolla in den super konservativa arkitekturen runt Strömmen i Stockholm o.s.v. o.s.v.
 • Benke skriver: ”Om alla människor är lika mycket värda, då kan det i vissa lägen och på vissa kultursidor vara viktigt att påpeka att ett moderat finansborgarråd inte är mer värt än en afgansk papperslös flykting – men faktiskt inte mer heller.” Det är bara det att det är ett fullständigt meningslöst påpekande. Problemet är ju att afghanen vanligen inte tillskrivs samma värde. Han har inte samma makt, kontakter, pengar, självklarhet eller möjligheter att nå ut som finansborgarrådet. Det är därför det är viktigare att hjälpa afghanen att föra sin talan.
 • Benke anser att det är bullshit att bra satir alltid sparka uppåt. Men då har han inte fattat någonting av vad satir egentligen är. Satiren kommer från en tradition av Vulgär Komedi och bygger på mycket gamla teaterformer (knappast experimentteater) från Karnevalen och romarnas Saturnalier. Läs mer HÄR.
  Om nu Benke menar att satiren istället skulle börja sparka nedåt istället skulle den inte längre vara satir utan lyteskomik eller ren sadism.
 • Benke talar om kotterierna bland kultureliten (utan att inse att han är en del av densamma) och är rädd att han nu, efter sin artikel, inte ska bli spelad på Dramaten eftersom han inte skrivit på samma upprop mot nya Slussen som Marie-Louise Ekman, eller att han inte längre ska få småprata med sina gamla bekanta, som brukar ge honom stipendier och jobb. Men han ser inte att det är samma kotterier överallt, även om han går med i Folkpartiet eller börjar skriva för någon av näringslivets tankesmedjor.
 • Benke anklagar (tydligen falskt) Åsa Linderborg att ha skattefifflat, men det får hon försvara själv HÄR.
 • Benke verkar ha någon väldigt konstig fobi om att bli tvingad att titta på experimentteater. Men där kan han nog vara lugn. Det är ju knappt någon idag som gör experimentteater, det är ännu färre som ser experimentteater, det är ingen som försöker tvinga någon till experimentteater, experimentteatern får inte ens några pengar till marknadsföring av sina pjäser, experimentteater får inga pengar överhuvudtaget.
  Micke undrar var Benke har fått sin rädsla för experimentteater om han inte menar experimenten från en del institutioner för att se hur snabbt man kan söva folk, men då brukar det nästan alltid röra sej om traditionell teater. Det är ju också dit i stort sett alla pengar går.
 • Benke citerar Malin Ullgren: ”Hur skapade vi en samtid i vilken det är respektfullt att lämna människor där här och inte ”störa” med kultur- och bildningsambitioner?” och han svarar själv ”Jag har inget svar på den frågan. Men jag vet att det inte är en dag för tidigt.”
  Vad ska vi då med kulturen till?
  Micke menar att om nu Benke vill fortsätta leva i dumhet och inte låta sej beröras av kulturen så får han väl göra det, men det är viktigt att vi andra som vill fortsätter att utveckla och förkovra oss inte ger upp och blir just sådana bekväma soffpotatisar som Benke förhärligar i sin fåtölj.
 • Benke skriver med exempel från sin bekantskapskrets att ”Allt ont förläggs utanför en själv”. Samtidigt glömmer han att det är just det han själv gör – lägger ondskan utanför sej själv. Det är bara det att han har bytt sida på sej själv och således också bytt sida på ondskan.

Det här är givetvis bara några exempel ur en artikel på ett och ett halvt uppslag i DN. Andra handlar bl.a. om hur han tycker sej gjort research om sexdagarskriget genom att läsa NE (en artikel på c:a en spalt), att någon vill tvinga folka att titta på experimentteater i väntan på Värmdöbussen, att det skulle vara radikalt att driva med kungens ordblindhet o.s.v. o.s.v.
Men det här han andra skrivit om. Se här:

DN, ExpAft, ExpSvD, Aft, Exp, Aft, DN, Finansliv, Aft, DN, Galago, SvD, P1, SR Minnen, DN, DN, DN, DN

Comments (1)

 1. , Peter Vettergren  / Svara

  Tänker inte argumentera mot hela ditt inlägg förutom att påpeka att det uppenbarligen är lätt att se grandet i sin nästas öga. Och- Bengt Ohlsson anklagar aldrig Linderborg för att skattefiffla utan för att skatteplanera. Vilket hon faktiskt gör. Det är fullt legetimt och inget konstigt. Förutom att det inte går ihop med retoriken om ett klasslöst samhälle. Man måste väl börja med sig själv. Eller hur?

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="">

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.