…vad beträffar polis- och väktarbrutalitet…

…att det till lika stor del deras chefer, åklagarna o.s.v. som bär skulden i och med att de skyddar dem trots, i många fall, uppenbara bevis som aldrig utreds. Sverige börjar nu snart få ett litet bibliotek med videoinspelningar, ljudupptagningar, bilder och annat där man ser hur polis och väktare har misshandlat medborgare. Dessutom är ju listan lång på de övergrepp som lyckats förklarats bort av polisen sen aldrig kommit till åtal. (se länkar längre ner på sidan). De flesta svenskar minns väl t.ex. de redigerade videobanden som skulle användas som bevis av polisen i Göteborg, Osmo Vallo, Basebolligan, Hvitfeldska gymnasiet, killen som filmade polisen när de skulle leka biljett kontrollanter för att bara nämna några av de mest kända fallen.

Att vi inte är lika inför lagen är ju uppenbart. Men om det nu är så att de makthavande har gett väktare och polis våldsmonopol i samhället och utbildat dem speciellt för det. Då är det ju lätt att tro att meningen är att de ska UNDVIKA blodsspillan och särskilt mot de som är svagare. Med facit på hand är det ju lätt att se att så inte är fallet, väktare med en löjligt kort utbildning spöar upp folk hejvilt, polisen gömmer sej bakom sin beryktade ”kåranda” och åklagarna skyddar dem genom att vägra åtala med de mest fantasifulla ursäkter.

Det första Micke kommer att tänka på är naturligtvis hur lika dessa bilder av polisbrutaliteten är de bilder som vi sett från polisbrutalitet i länder som Tunisien och Egypten eller Burma och USA.
Det är hela tiden makten som måste visa undersåtarna vem som bestämmer och det gäller ofta samma skitsaker här som där, en 12-åring som busåkt mellan vagnarna, en torgförsäljare som ställt sej på fel ställe, en medborgare har avslöjat poliser o.s.v.

Nästa tanke han ställer sej är att det då inte är så konstigt att det blir uppror och upplopp, när de utsattas maktlöshet är sanktionerad av makten. På något sätt måste ju dessa protestera och eftersom alla vet att makten aldrig någonsin brytt sej om en liten stillsam demonstration.
Och det spelar ingen roll om det händer i om Rosengård, Londons förorter, Los Angeles eller Tunis. Det är samma desperata maktlöshet som ligger till grund.

Han frågar sej också vem som ska skydda medborgarna mot dessa sanktionerade våldsverkare. Behövs det medborgargarden mot de som är satta att skydda medborgarna?

Här kommer en liten lista av några axplock bland kända och okända svenska incidenter under den senaste tiden (listan kommer att utökas när jag får tid till lite mer research):

  • DN berättar omhur polisen pucklar på en 7åring som gått på fotboll. Och här kommer polisen frånskyllningar i DN efter 807 anmälningar från samma match eller i Studio 1. Är det någon som tror att åklagarna kommer att försöka sätta dit en enda polis?
  • SvD skriver om hur SL och väktarbolagen samsas om olagliga metoder för att stoppa graffiti, med ett antal olika exempel.
  • Här kan man läsa hur polisen beter sej när det tror sej ha hittat terroristen för att en förvirrand kvinna lämna motsägelsefulla vittnesmål allt medan polisen hävdar att de inte gjort något fel:
    SvD (Filmen verkar borttagen), EkotSvD, DN, Aft, SvD, SVT, Svd, P1-morgon, EkotDN, DN
  • Eller här till exempel när ett par riktiga dumdum-väktare misshandlar en 12-åring med stilettbatong inför öppen ridå och trots folks protester. Till saken hör att de senare blir skyddade av både SL, sina chefer och kammaråklagaren som tyckar att det de gjort är rätt (vilket framkommer av artiklarna nedanför):

Skrivet om detta i : DN, SvD, Aft, SR, SvT,

  • Här är Jesper Nilssons film på polisen när de leker biljetkontrollanter och sen tvingar fotgrafen att redera bevismaterialet. Läs också HÄR.

Och här kommer slutligen Amnesty internationals sida om polisbrutaliteten i Sverige

Comments (0)

› Kommentera här.

Kommentera

Allowed Tags - You may use these HTML tags and attributes in your comment.

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> <img src="" alt="">

Pingbacks (0)

› No pingbacks yet.