Råttfångaren från Vårby gård
Premiär 18/8-2011
Regi

Råttfångaren
Borgmästaren
Råttor,Medborgare och barn

Musik
Texter
Koreografi
Kostym
Scenografi och rekvisita
Ordning och reda
Klippa

Micke Klingvall

Viktor Brobacke
Caroline Eriksson
Barn och vuxna från Vårby gård

Viktor Brobacke & Maria Peters
Uje Brandelius
Sonia Braska
Viktoria Siwek
Daniel Rudholm
Elin Tissel
Janos XXXX

Råttfångaren från Vårby gård var 2011 års Vårbyspel, med premiär den 18/8-2011. Det är Teater Slávas sjunde Vårbyspel. Föreställningen spelades tre gånger i Vårby gård och en gång i Rosendals trädgårdar på Djurgården i Stockholm.

Råttfångaren från Vårby Gård byggde naturligtvis på sagan om Råttfångaren från Hameln, men med ett lyckligt slut. Den här uppsättningen, som var en vandringsföreställning, fokuserades på staden - Vårby Gård - som också fick huvudrollen.
Föreställningen spelades väldigt kollektivt. Det fanns egentligen bara två roller, Råttfångaren och stadens Borgmästare. Övriga roller var medborgare, barn och vuxna samt råttorna. Samtliga av dessa roller dubblerades i någon kombination.

Det var en mycket musikalisk föreställning, där musiken var närvarande mer eller mindre hela tiden. Det var allt från jazz och zigenarmusik till Beethoven och specialskriven musik.

Föreställningen mötte sin publik med improviserad musik och fortsatte sedan till Vårby Gårds torg. En fontän blev avrättningsplats, festplatsen befann sej på en plan yta nära centrum och det stora berget där barnen blir inlåsta var en gård till fritidsgården.

Råttfångaren från Vårby Gård var lika mycket sin process som sitt utförande. Med en ensemble bestående av överväldigande delen barn i olika åldrar och där hela ensemblen inte talade svenska tog den sociala biten väldigt stor plats. Glädjen och skratten i repetitionerna följde också med in i föreställningen.

Skillnaden mellan föreställningarna i Vårby Gård och den på Rosendals trädgårdar diametralt olika i mottagande och utförande.

Råttfångaren från Vårby Gård var mitt andra samarbete med Teater Sláva. Det har varit väldigt jobbigt och väldigt kul - jobbigt att jobba med en så stor ensemble men så många barn, skoj att arbeta med en så rutinerad grupp. Teater Slavas vana att jobba med dessa stora grupper med alla dessa barn har varit lite av en välsignelse.

För information gå till TEATER SLÀVA .

TILLBAKA TILL CV-REGI