Kattorna
Premiär 20/3-2012

Regi & Undervisning

Text

Anna
Ingrid
Seija
Mirka
Xenia
Marta
Rike

Musikalisk instudering
Musik
Scenografi
Produktion & Turnéplanering

Micke Klingvall

Walentin Chorell

Josefine Asker Beck
Nadja Bhatt
Sandra Ahlqvist
Malena Rosengren
Elin Andersson
Linnea Schumacher
Therese Bonnevier

Affie Andersson
Linnea Schumacher & Josefine Asker Beck
Cisse Jacobsson
Gruppen

Kattorna 2012 års slutuppspel för Kulturamas andra års elever i fysisk teater. Föreställningen hade premiär Kulturamahuset i Hammarby Sjöstad den 20/3-2012 och åkte senare under våren på turné till södra Sverige.

Pjäsen, som är uruppförd på Kansanteatteri-Työväenteatteri i Finland 1960, handlar om kvinnlig homosexualitet, grupptryck, sexuell utsatthet, kvinnlig solidaritet och maktkamp och om klasshat. Det är bara kvinnor i rollerna och pjäsen utspelare sej på samma plats.
Den utspelar sej i en fabrik där den tyranniska arbetsledaren styr med järnhand. En av kvinnorna i fabriken, som inte klarat trycket, har flytt fabriken och prostituerat sej, men är nu tillbaka. Hon anklagar arbetsledaren för att för att ha skändat henne, vilket får arbeterskorna att gå i strejk. Tills hon slutligen avslöjar att hon ljög för dem...

Vi har i vår version valt att fokusera på förhållandet mellan arbetsledaren och den utsatta kvinnan och de övriga kvinnornas reaktioner på det. Vi har också valt att låta det vara öppet om de två kvinnorna verkligen har haft ett förhållande eller inte...
I relation till det blossar hela tiden frågan om utsatthet och förtyck upp bland kvinnorna.

Uppsättningen utgår från ett fysiskt förhållningssätt till karaktärer och handlingar även om spelstilen i första hand är realistisk. Den råa tonen och det

intensiva spelet skapar en intim och samtidigt våldsam atmosfär.
Handlingen utspelar någonstans i ett europeiskt 1900-tal men är inte mer specifik än så. Också själva fabriken kan tolkas symbolisk. Den skulle lika gärna kunna vara ett hem, ett moderliv eller ett helvete.

Kattorna spelades i en halvarenascen så att publiken ska kunna se varandra och sålunda förstärka här och nu känslan i föreställningen.
All musik framfördes a cappella av ensemblen.

Kattorna blev en väldigt stark och intensiv föreställning. Den bemöttes mycket positivt överallt den spelades. Om man nu kan säga så eftersom det inte var någon lätt föreställning.

TILLBAKA TILL CV-REGI