AAARRGH! ! - Capitano Catastrofo Collosalle
Premiär 10/6-1997 och nypremiär 6/6-1998
Manus och Regi

Capitano Catastrofo Collosalle, Löjlo, Dottore
Zanni

Pantalone

Lejla, Tartaglia

Kostym
Kostymassistenter

Masker
Rekvisita

Musik

Foto

Affisch

Produktion

Micke Klingvall

Mikke Schirén
Micaela Gustafsson
Elias Wåhlund

Anna Svensson

Ulrika Ahlmyr
Caroline Hoffman, Madeleine Kjällman,

Andreas Marcus

Micke Klingvall

Oskar Cristiansen

Ellen Pontara

Jonas Fernvik

Micke Jokobsson

Sabina Kuutti, Sophie Hellsing

Klicka här för att läsa en RECENSION eller se en TRAILER från föreställningen.
(Du behöver RealPlayer för att se filmen.)
AAARRGH! ! Capitano Catastrofo Collosalle är Kompani Komedis andra föreställning. Den är en spektakulär gatuteaterföreställning i tidig Commedia dell´Arte-stil, med sång, musik, akrobatik, eld, jonglering, styltor och en mycket fysisk spelstil. Föreställningen spelas på flaket till en VW-pick-up. 
AAARRGH! ! Capitano Catastrofo Collosalle var redan från början tänkt som Kompani Komedis stora utlandssatsning. Vi var redan innan repetitionerna inbjudna att spela i Italien, och vi visste att vi ville spela i Bosnien. Så iden att göra föreställningen på grammelot (onomatopoetiskt låtsasspråk) blev en nödvändighet.
 AAARRGH! ! – Capitano Catastrofo Collosalle är helt internationell, det handlar om allmänmänskliga företeelser som girighet, misshandel, uppblåsthet, löjlig och omöjlig kärlek, röveri och skryt. Historien, som är skriven av Micke Klingvall, bygger på improvisationer och ett par tidiga scenari.
Vi har valt att utgå från en tidig form av Commedia dell´Arte, (en mer fysisk och mindre litterär, men också mer gyckel-betonad form) men med en betydligt modernare attityd. Denna form passar också bättre att spelas på gatan
.
Att AAARRGH! ! – Capitano Catastrofo Collosalle skulle spelas på ett flak till en pickup var en gammal dröm, som Micke Klingvall hade närt sedan länge. Den handlar om att gå tillbaka till gamla tiders förhållanden, då Commedia dell´Arte-sällskapen var tvungna att resa, spela, sova och leva ihop under knappa omständigheter, då man måste spela för sin överlevnad, då livet och konsten flöt ihop, och så vidare. Detta gjorde vi för att kunna förstå vad dessa förhållanden har för inverkan på föreställningar och spelstil.
AAARRGH! ! – Capitano Catastrofo Collosalle började repeteras på Salong Katakomb, tidigt våren –97. Som ”konsulthjälp” tog vi, på ett tidigt stadium, in Nola Rae från England, som hjälpte oss att komma igång med föreställningsarbetet.
Regelbundet, under repetitionsperioden, har ensemblen också tränat akrobatik på G.I.H. och haft musiklektioner för Ellen Pontara. Även andra discipliner, som styltor och jonglering, har tränats, då vi sökt oss till en tidig Commedia dell´Arte-tradition, där gyckleriet ingår som en del av föreställningarna
. 
Strax innan sommaren fick vi till slut fatt på Mozart (vår bil), och utomhusrepetitionerna kunde ta fart. Den 4/6-97 kunde vi ha en "smygpremiär" på Henrikdalsringens bakgård, som tack för att vi fått låna gymnastiksalen av Henrikdalsringens fritidsgård.
 Till slut kunde Kompani Komedi lämna Stockholm och Sverige för sommaren. Gruppen blev borta i 3,5 månader, och AAARRGH ! ! - Capitano Catastrofo Collosalle spelades vid c:a 50 tillfällen, i bl.a. Danmark, Tyskland, Österrike, Italien och Bosnien. Föreställningen har spelats på de mest varierade platser, allt från teatrar, festivaler och kulturhus till FN-baser och fotbollsplaner. Och detta väljer vi att göra det året Sverige har sin finaste sommar på över 100 år!
Ensemblen gick också en enmånads workshop för Antonio Fava i Reggio Emilia, Italien. Micke Klingvall åkte ner vid två tillfällen för att leda ett par längre workshops i Commedia dell´Arte, i Vicenza och Caorle, Italien. Och i Århus, var det dags för repetitioner inför en inomhusversion av föreställningen, som spelades på "Byens Obene Scene".
Väl hemkomna, i slutet på September -97, hade vi äntligen en riktig Sverigepremiär. Vi spelade föreställningen på Salong Katakomb i två veckor. Efter att vi fick en väldigt fin recension i Dagens Nyheter, blev det enorm publiktillströmning, med en nedringd telefonsvarare och överfulla salonger. Tyvärr hade vi då ingen möjlighet att direkt följa upp framgångarna, eftersom alla i ensemblen var sjuka och trötta efter sommarens bedrifter.
Istället fick vi följa upp med en ny spelperiod i November. Då vi spelade en vecka, återigen på Salong
Katakomb.
Men till sommaren 1998 repeterades AAARRGH ! ! 2 – Capitano Catastrofo Collosalle igen. Det var en ny version av föreställningen, omgjord, efter erfarenheter under sommarturnén –97, till en ”större” föreställning. Vi utökade föreställningen till att innehålla mer av olika discipliner, publikkontakt och musik. Samtidigt fick vi nya kostymer och rekvisita och Mozart fick en helt ny scenografi.
AAARRGH ! ! 2 – Capitano Catastrofo Collosalle hade sin premiär, 6/6-98, utanför Sofia Kyrka på Söder i Stockholm. Föreställningen var bara ute på en mycket liten Europaturné. Istället var det tänkt att vi skulle få en ledig sommar, med bara ett par spelningar här och där. Så blev det dock inte. Beställningarna rullade in och det blev en rejäl Sverigeturné hela sommaren. Avslutningsvis arrangerade vi en stor fest på Folkens museum, Etnografiska, som blev mycket lyckad.
AAARRGH ! ! 2 – Capitano Catastrofo Collosalle spelades endast som utomhusversion eftersom den spelades på flaket till Mozart, vår VW-pick up, som också har en roll i föreställningen. Den spelades på festivaler, invigningar, gatan, fester och liknande.
 
TILLBAKA TILL REGISIDAN