Lezione dell´Arte eller Pantalone på friarstråt
Premiär 19/3-1998

Manus

Tralala

Pantalone 

Ottavio, Coviello, Dottore, Brighella, Capitano

Isabella, Columbina, Tartaglia, Arlecchino

Regi

Kostym
Masker

Scenografi

Produktion

Jean-Baptiste Moliére & Micke Klingvall

Carola Alfredsson
Johan Stormdal-Starck

Mikke Schirén

Micaela Gustafsson
 

Micke Klingvall

Gaysha - Niklas Jensen & Miki Nagata
Micke Klingvall

Carina Söe-Knudsen

Alexander Borodin

Lezione dell’Arte eller Pantalone på friarstråt var en läropjäs i Commedia dell’Arte. Den gav på samma gång möjlighet att lära sej om Commedia dell’Arte och se en bra och rolig föreställning.
Föreställningen var framförallt riktad till gymnasier, folkhögskolor, italienska kurser, teaterföreningar och andra kulturintresserade, men även andra kunde se föreställningen med behållning.
Med Lezione dell’Arte följde också ett studiematerial, och det var möjligt att kombinera föreställningen med workshops eller seminarier i Commedia
dell´Arte.
Handlingen i Lezione dell’Arte eller Pantalone på friarstråt byggde bland annat på ”Det påtvingade äktenskapet” av Jean-Baptiste Molière, men innehöll också scener nedtecknade från betydligt äldre källor. Somliga scener var också framimproviserade av ensemblen, och en del scener hade inget manus alls.
Publiken fick möta de tio vanligaste Commedia dell’Arte-maskerna, och tog sej igenom ett antal ”stilar” av Commedia dell’Arte. Det fanns även en berättare/musiker (Tralala), som följde med och gick in i föreställningen, guidade publiken och berättade om Commedia
dell´Arte.
Nu får ingen tro att Lezione dell’Arte eller Pantalone på friarstråt inte hade en egen historia, som var värd att se bara för sin egen skull. Föreställningen handlade om Pantalone som ville gifta sej med en alltför ung flicka och hans väg till att ångra sitt beslut. I sin strävan att få hjälp i frågan stötte han på den ena masken efter den masken.
  Lezione dell’Arte eller Pantalone på friarstråt var inte planerad för några öppna föreställningar. Istället lät vi föreställningen gå på turné. På så sätt skulle Lezione dell’Arte ha lättare att hitta sin egen publik, som kanske ville ha workshops eller seminarier och studiematerial i samband med föreställningen.

TILLBAKA TILL CV-REGI