Micke på Kompani Komedi

Jag är regissör, grundare och konstnärlig ledare för Kompani Komedi, vilken fortfarande är Sveriges enda renodlade Commedia dell’Arte-grupp. Kompani Komedi grundades 1995. Målet är att spela, förankra och popularisera Commedia dell´Arte i Sverige och utomlands. Genom att djupare lära känna Commedia dell’Artes ursprung och form, utforskar vi den västerländska komedins grunder.
Förutom föreställningar ger Kompani Komedi teaterkurser, workshops och seminarier i Commedia dell'Arte, tar in svenska och internationella teaterpedagoger och teaterlärare, ordnar fester och "öppna scener". Kompani Komedi turnerar både i Sverige och runt om i Europa.
Kompani Komedi baserar sin stil på en tidig Commedia dell'Arte, byggd på mycket akrobatik och musik.

För att läsa mer om våra föreställningar gå tillbaka till CV-REGI klicka sen på varje föreställning för att läsa mer om den.

Historien om Kompani Komedi börjar någon gång 1994 på Teaterstudion i Stockholm, där jag är teaterlärare, och sedan 1997 konstnärlig ledare. På höstterminen 1994 satte jag upp en Commedia dell’Arte-föreställning med en teaterklass. Detta gav mersmak och klassen bad mej att regissera två Commedia dell'Arte-föreställningar som spelades sommaren 1995. Senare på hösten frågade fyra av studenterna om de kunde fortsätta att jobba med Commedia dell´Arte tillsammans med mej, efter att de gått ut Teaterstudion. Det ville jag och hela den hösten jobbade vi ihop. I november blev det till och med två föreställningar beställda av Vallentuna Kommun. Dessa la grunden för Kompani Komedi
Vårt första arrangemang, som också blev vår "kick-off", var en internationell workshop med den italienska Commedia dell’Arte-gruppen "Teatro Immagine" redan hösten 1995. Detta ledde i sin tur till att vi blev inbjudna att spela och undervisa på en teaterfestival i Vicenza, Italien. Under sex år, fram till slutet på år 2000, var Kompani Komedi ytterst aktiva. Men nu efter snart 10 års träda är Kompani Komedi snart tillbaks med en ny föreställning...

Kompani Komedi är en fri repertoarteater med internationell inriktning och pedagogisk verksamhet, som specialiserat sej på Commedia dell´Arte. Vi vill vara Sveriges bidrag till den internationella Commedia dell’Arte-scenen.
Samtliga komedianter i Kompani Komedi har fått sin utbildning på Teaterstudion i Stockholm, där de har arbetat med Commedia dell´Arte och fysisk teaterträning. Kompani Komedis organisation är byggd så att alla som arbetar - man är med i en spelande föreställning eller i det dagliga arbetet - inom Kompani Komedi också har möjlighet, att bli medlem i den ideella föreningen Kompani Komedi. För att kunna väljas in i föreningens styrelse krävs också att man ska ha varit medlem i minst ett år.
Kompani Komedi har, under den här tiden, finansierats med eget arbete, föreställningar och workshops. På så sätt har Kompani Komedi alltid varit en sant fri teatergrupp - oberoende både av sponsorer och bidragsgivare.

Komani Komedis verksamhet ligger för tillfället på is och går igenom en hel del omstruktureringar, men Kompaniet kommer snart tillbaka med fullt ös.


Workshops som Kompani Komedi arrangerat:
1995 Teatro Immagine - Commedia dell´Arte
1997 Joseph Clark - Roy Hart Theatre Voice Work
1996 Michael Fields - The Comic Actor
1997 Joseph Clark - Roy Hart Theatre Voice Work
1999 Pino Costalunga - Commedia dell´Arte
1999 Joseph Clark - The Human Voice
1999 Pino Costalunga - Commedia dell´Arte
2000 Joseph Clark - The Human Voice

Workshops och föreläsningar vi givit i Kompani Komedis regi:
1996 Edelviks folkhögskola, Burträsk - Micke Klingvall
1996 Teaterhögskolan, Luleå - Micke Klingvall
1996 Stockholms Folkhögskola - Micke Klingvall
1997 Vicenza, Italien - Micke Klingvall
1997 Lipniza, Bosnien - Micaela Gustafsson, Anna Svensson och Elias Wåhlund
1997 Caorle, Italien - Micke Klingvall
1997 ABF, Motala - Micke Klingvall
1998 Teaterstallet - Micke Klingvall
1998-9 Rinkeby amatörteaterförening - Micke Klingvall (Elias Wåhlund)
1999 Nyköpings teatern - Micke Klingvall

Workshops som Kompani Komedi deltagit i som grupp:
1995 Teaterfäktning - Lena Lövdahl
1996 Specialworkshop för Kompani Komedi - Nola Rae
1998 Musik - Ellen Pontara
1998 Staze internazionale di Commedia dell´Arte - Antonio Fava
1999 Ballet - Michael Manson