Mickes regi på Teaterstudion


Micke regisserar på Teaterstudion

Direkt efter att jag slutat som elev på Teaterstudion 1987, och börjat jobba med Studio Ensemblen fick jag möjligheten att börja vikariera på Teaterstudion. Det blev snabbt rätt mycket vikarierande och fram till 1993 jobbade jag från och till på Teaterstudion, då jag började arbeta där på heltid. Först för att regissera och undervisa i Commedia dell’Arte, men snart började jag också regissera andra föreställningar och snart var jag fast anställd. Sen dröjde det inte länge tills Ulf Ekeram gick i pension och jag fick ta över som konstnärlig ledare.
Som konstnärlig ledare har jag framför allt sett till att Teaterstudion II:ornas stora föreställningar har börjat gå ut på internationella turnéer, att vi har fått en ordentlig hemsida och, i alla fall en början till ett forum där gamla Studioiter kan sprida sina alster. Ett tag försökte jag också ge ut en tidning två – tre gånger om året, men det blev för mycket jobb.

När jag regisserar på Teaterstudion innebär arbetet också en hel del pedagogik. Vi kallar våra framträd-anden arbetsredovisningar, uppspel och föreställningar. Dessa har olika grad av pedagogik.
De förstnämnda är helt byggda på de övningar och den träning som vi har gjort under den första terminen. De är som det låter främst en redovisning av terminens arbete, men även en chans för eleverna att möta en publik. På så sätt blir det också lite, lite regisserade framträdanden
Uppspelen visas oftast på slutet av vårterminen i ettan och det visas ett antal vid olika tillfällen i tvåan. De har ett konstnärligt resultat som slutmål. Visserligen är vägen dit - repetitioner, övningar och de utmaningar som uppstår på vägen - det väsentliga, inte slutmålet. Jag besätter till exempel rollerna för att utmana eleverna mer än för att de passar dem.
När vi slutligen kommer till föreställningarna så talar vi om andraåringarnas avslutningsföreställningar. Då försöker vi efterlikna en professionell situation så mycket det är möjligt på en skola. Det är också de föreställningarna som går ut på internationella turnéer och de föreställningar vi tar betalt av publiken.

För att läsa mer om föreställningarna gå till:
COMMEDIA DELL´ARTE-FÖRESTÄLLNINGAR PÅ TEATERSTUDION
DE BIBLISKA ÄVENTYREN
SVARTA DÖDEN
SLAUGHTERING SHAKESPEARE
MÄSTERSKAPSSYSTEMET
REMBOURSEZ!!
BELLMAN – MUSIK FRÅN RÄNNSTENEN
ARBETSSREDOVISNINGAR

eller

tillbaka till
CV-REGI
,
UNDERVISNING PÅ TEATERSTUDION
eller direkt till
TEATERSTUDION
.


Commedia dell'Arte-föreställningar på Teaterstudion

Orsaken att jag över huvud taget började arbeta heltid på Teaterstudion var just att jag skulle regissera och undervisa i Commedia dell’Arte. Jag hade just kommit från USA där jag hade avslutat sista året på Dell’Arte School of Physical Theatre där jag hade studerat Commedia dell’Arte.
Det har med åren blivit en hel del Commedia dell’Arte-föreställningar, de flesta som avslutnings-föreställningar, men alla med andraårseleverna. Det har varit nödvändigt eftersom det är så pass tekniskt svårt att spela Commedia dell’Arte.
Den Commedia dell’Arte som jag står för bygger på den tidigaste traditionen av formen, men alltid med moderna referenser och i en modern kontext. Det är en råare, yvigare och mer direkt form av Commedia dell’Arte. Den är inte litterär, till den mån att handlingen snarast är ”en ursäkt att stå på scenen”.


Teaterstudion i Lettland, 2004.
Istället är det skådespelarens teater där det viktiga är hur man gör något snarare än vad. Humorn ligger också i det fysiska uttrycket. Min Commedia dell’Arte inkluderar också alltid en hel del akrobatik och oftast mycket sång, musik och andra discipliner.
Det är också jag som har skrivit eller bearbetat samtliga scenarion och instruerat eleverna i att göra sina masker.



"Tartaglias halsduk", 1995.

En lista av de Commedia dell’Arte-föreställningar jag har skrivit och regisserat på Teaterstudion.

- 2007 - Bombafu
Bombafu blev den sista Commedia dell’Arte-föreställningen på Teaterstudion, i alla fall under Kulturamas regi. Föreställningen som även denna spelades på grammelot var kanske mer gjord i karnevalisk anda. Sen hade vi också vår premiär på stora scenen på Piazza San Marco under Venedigs karneval. Föreställningen spelades sedan i Rom där vi arbetade tillsammans med International Acting Society of Rome, vilka vi även tog till Sverige med deras föreställning ”Le Troiane” (Trojanskorna). Väl hemma spelade vi fyra föreställningar i Stockholm innan vi gav oss ut på Sverigeturné med föreställningen och spelade 10 föreställningar på allt från Sigtuna Humanistiska Läroverk till Gamlebys folkhögskola.

Klicka här för att läsa en RECENSION

Klicka här för att se en TRAILER

• 2005 - KlinePine
Den här föreställningen satte stort fokus på själva maskskådespeleriet och även sång och musik. Föreställningen spelade I Hammarby sjöstad i Stockholm, turnerade upp till Nordkalotten via Finland, Västerbotten och Tromsö, och sedan ner via Rovaniemi, Kalix och Vännäs.

Klicka här för att läsa en RECENSION


Fäktning i "Boioioing!!!" i Stockholm, 2004

.• 2004 - Boioioing!!!
Föreställningen spelades helt utan språk, på grammelot. Detta kom väl till pass då föreställningen turnerade i Östeuropa efter att ha spelat i Stockholm och södra Sverige. Istället för tal fokuserade mycket av föreställningen på andra discipliner som akrobatik, improvisation och fäktning


"Mirakeldoktorn" i Kiruna stadshus, 2001.

Klicka här för att se en TRAILER

• 2001 - Mirakeldoktorn
Scenariot är ytterligare en omarbetning av Adriani di Luccas manus och även denna gång var det bara tjejer i ensemblen. Föreställningarna däremot var väldigt olika. Föreställningen fortsatte efter att den spelats på Teaterstudion i Stockholm upp till Norrland och Nordnorge. Det var också här vi började samarbetet med Joakim Dominique, som sedan dess har stått för musiken i Teaterstudions avslutningsföreställningar.

Klicka här för att se en TRAILER

• 2001 - Raga dagga dang
Detta ett höstuppspel för andraårseleverna det året. Den spelades på våra dåvarnde lokaler på Döblnsgatan i Stockholm. Jag skrev föreställningen så att den skulle kunna utmana varje elev i klassen och det blev ett mycket varierande uppspel. Detta kan väl också sägas vara upptakten till mitt samarbete med Teater Teatropen då alla dess medlemmar började här.


Repetetion av ""Slavinnan", 1999.

• 1999 - Slavinnan
Detta är den första av de internationella turnéer som vi sedan dess kontinuerligt gett oss ut på, denna gång åkte vi till Södra Sverige och Danmark. Föreställningen var en omarbetad version av ett scenario - ”La Schiava” - från 1500-talet.

• 1998 - La Famiglia - eller Hjälp mej upp
Det här var ett höstuppspel (alltså inte en stor avslutningsföreställning), men den spelades inför en relativt stor publik i våra dåvarande lokaler vid Döbelnsgatan i Stockholm. Scenariot utgick från egna improvisationer och övningar.

• 1995 - Äntligen
Även detta var en föreställning med en riktigt stor ensemble, byggd på två olika sammanflätade historier. Men här gick föreställningarna inte ihop. Däremot spelades de på två olika scener på olika nivåer.

• 1995 - De Sanslösa Komedianterna
Den första Commedia dell’Arte-föreställningen som gjordes som gatuteater på Teaterstudion. Den byggde på två olika historier som sammanflätades till en. Föreställningen spelades på Boule 1 och på Nytorget i Stockholm.

• 1994 - Tartaglias halsduk
En collage-föreställning med många trådar sammanflätade till en föreställning. Den spelades av en stor klass på 16 personer i en liten källare på Kungsholmen i Stockholm.


Ur "Tartaglias halsduk" 1994.

• 1994 - Pulcinella blir Doktor
Detta var en föreställning byggd på ett omarbetat scenario av Adriani di Lucca från 1734. Föreställningen spelades av en klass bestående av bara tjejer, på Trossen i Stockholm.

• 1993 - Commedia dell’Arte
Detta var den första föreställningen jag regisserade på Teaterstudion. Den fick aldrig något riktigt namn. Det var en lång ambitiös föreställning där vi bakade in Molières ”Det påtvingade äktenskapet”, en karnevals-föreställning och massor av egna scener.

UPP IGEN


 

De Bibliska äventyren


Israeliterna anfaller


En uppgörelse från "Gamla Testamentet"
Bibeln är en fantastisk bok för teater. Den berättar exakt vad som händer i sina historier, men aldrig hur det händer. På det sättet är Bibeln väldigt öppen för tolkning. Man måste bara ta bort alla förutfattade meningar och bilder vi har matats med under århundradena, för att på så sätt kunna koncentrera oss på vad som faktiskt står i texten.
Jag har regisserat två uppsättningar med material hämtat från Bibeln på Teaterstudion. Båda föreställningarna har varit collage-föreställningar. I båda föreställningarna spenderade vi lång tid med att undersöka våra egna förutfattade meningar innan vi började bygga själva föreställningarna. Exempel på frågor vi ställde var: Skulle vi se annorlunda på Jesus om han var ful, fet, skallig med en taskig attityd? Hamnar Gud i obalans, m.a.o. blir komisk/löjlig, då han vredgas? Hur ter sej historien med Bilams åsna från åsnans perspektiv? Dessa frågor för oss på intressantare och från mer oväntade håll in till ”de stora frågorna” som: Är Gud god? Och i så fall vad är Guds godhet? Var går gränsen mellan kyrka/tradition och religion/tro? Varför ska vi tillbe en omnipotent Gud?

BIBELN OCH ANDRA HIMMELSKA ÄVENTYR

Den första bibelföreställningen gjordes 1997. Den var till stor del byggd på de karaktärer vi skapade till föreställningen och de vi berättade utgick från de mer konkreta historierna i bibeln. Den yttre ramhandlingen förlades till ett mentalsjukhus i uppror. Det gav både en inramning och stor frihet i tolkningen.

Tyvärr finns det inga bilder bevarade från den här föreställningen.

 

GAMLA TESTAMENTET

I den andra bibelföreställningen, som spelades på våren 2002, förhöll vi oss mycket friare till texten. Vi tog in lagtexter, släktträd och psaltarpsalmer. Vi sökte efterolika sätt att berätta texten, som dockteater och ”stumfilmsscener”. Vi tog också fasta på att klassen endast bestod av tjejer och att bibeln i stort sett inte har några tjejer med. Och föreställningen började med att hela publiken fick sina fötter tvättade av ensemblen.

Rakel & Lea

Klicka här för att se en TRAILER


Kain & Abel

UPP IGEN

JAG DRÖMMER - ALLTSÅ DÖR JAG

Då jag åkte upp till Norrland för att jobba i en månad fick jag bort i uppdrag av klassen att hitta på en föreställning om döden, helvetet och med onda clowner till jag kom tillbaka. Det blev ytterligare en collageföreställning, denna gång baserad på Strindbergs ”Ett Drömspel” men där nedstigandet går ner en trappa till – till helvetet. Andra texter kommer från ”Bergspredikan”, Bulgakovs ”Mästaren och Margarita”, egna drömmar, Sartres ”Inför lyckta dörrar” och en faslig massa pjäser och dikter av Pär Lagerkvist. Vi såg också alla Bunuels ”Den Andalusiska Hunden” ett otal gånger för inspiration.
Vi jobbade fram föreställningen genom att först söka så starka kroppsliga uttryck som möjligt. Varje rörelse, varje ljud, varje andetag skulle kunna tas ut maximalt. Därefter lade vi till text och handling och satte vi in uttrycken i sin kontext. De olika collagebitarna lades ihop, kören fick sin plats i varje scen i föreställningen och sånger och danser repades in.


Klicka här för att se en TRAILER

UPP IGEN

 

SVARTA DÖDEN

Detta var en föreställning baserad på allt från bl.a. Antonin Artauds texter om pesten och självmordet, Viktor Rydbergs ”Singoalla” och Ingmar Bergmans ”Trämålning” till Dick Harrisons ”Stora Döden” och Gabriele de´Mussis. Vi jobbade mycket med musik och vi blandade olika spelstilar i föreställningen. Inte så att föreställningen saknade humor, men det är nog den alltigenom svartaste föreställningen jag har gjort på Teaterstudion. Det började som ett utforskande av pesten i dramatiken och litteraturen, men slutade i en föreställning om vår rädsla för döden och vår brist på liv i livet. Vi satte upp Svarta Döden på våren 2003.


UPP IGEN

SLAUGHTERING SHAKESPEARE

Våren 2000 satte jag upp ett Shakespearecollage med en av det årets ettor på Teaterstudion. Föreställningen tog framför allt fasta på många av Shakespeares mindre spelade verk, så som ”En Vintersaga”, ”Perikles”, ” Titus Andronicus” m.fl. Vi spelade ur de stora föreställningarna också och för att verkligen leva upp till Shakespeares anda fick alla varsin dödsscen. Föreställningen blev mycket av en lek med Shakespeare.

UPP IGEN

MÄSTERSKAPSSYSTEMET

Mästerskapssystemet är en kurs i franska från 1912. Jag satte upp den med 1998års Teaterstudio ettor som en teaterföreställning. Det hela började med att jag satt hemma hos en vän och vi började på skoj att läsa övningstexterna ur kursen och upptäckte att det var lysande dramatik. De påminner om Sandro Key-Åbergs ”Prator”, men de är mycket mer öppna och kan delas upp på hur många personer som helst. Faktum är att jag än idag använder dem som övningstexter till eleverna.
Föreställningen byggde mycket på karaktärer och djuretyder. Den var också en övning i att få mening i en till synes meningslös text och ett utforskande i textens relevans kontra kroppens uttrycksmöjligheter.

UPP IGEN

REMBOURSEZ!!

Föreställningen var ett samarbete mellan mej och Ulf Ekeram. Det var också hans sista föreställning på Teaterstudion innan han gick i pension, sommaren 1996.
Remboursez!! var dels en föreställning om Molières liv byggd på en ”La petit Molière” av Jean Anouillh, valda scener ur Molières produktion och slutligen olika Commedia dell’Arte-scener representerande Molières tidigare liv innan han blev introducerad vid hovet. Föreställningen spelade också i tre olika stilar och varje skådespelare spelade mellan tre och fem olika roller.

Tyvärr finns det inga bilder bevarade från den här föreställningen.

UPP IGEN

BELLMAN – MUSIK FRÅN RÄNNSTENEN

Detta var först och främst en musikalisk föreställning, men den bestod även av texter. Basen var naturligtvis Bellmans sånger, epistlar och andra texter, men vi använde också delar av Lars Forsells ”Haren och Vråken”. Sångerna i föreställningen dramatiserades, delades upp i repliker och gav karaktärerna en fysisk kropp utifrån olika djur.
Föreställningen spelades, våren 1994, under Hartwigska husets 1700-talsvalv på Södermalm.

Tyvärr finns det inga bilder bevarade från den här föreställningen.

UPP IGEN

ARBETSSREDOVISNINGAR

Jag har under åren gjort ett stort antal arbetsredovisningar. Varje hösttermin med Teaterstudions ettor avslutas med en arbetsredovisning. Det är med dessa arbetsredovisningar som det faktiska svaret på frågan ”Vad gör ni egentligen på Teaterstudion?” kommer, eftersom det är närmast omöjligt att förklara på ett begripligt sätt i ord. På det viset fungerar arbetsredovisningarna också som ett slags introduktion till Teaterstudion.
Arbetsredovisningarna är ett utdrag av terminens arbete. Vi visar Teaterstudioträningen, de olika rörelseserierna och dess funktion, olika scener vi arbetat med, eventuellt nollmaskarbete, andra övningar och röstarbete bland annat. Vi sätter ihop det hela till ett slags collage som vi sedan presenterar för en publik.

 

UPP IGEN

TILLBAKA TILL CV-REGI